Dry Needling

Dry Needling

Dry Needling is een behandeling voor onbegrepen myofasciale pijn

Dry Needling Therapie lijkt op acupunctuur en wordt vaak toegepast als aanvulling op een Triggerpoint behandeling.

Speciale techniek

Bij Dry Neelding wordt gebruik gemaakt van een speciale techniek waarbij spieren met dunne naaldjes worden aangeprikt. Hierdoor ontspannen de triggerpoints snel en langdurig.

Naaldjes blijven niet zitten

Bij Dry Needling blijven de naaldjes niet zitten wat bij acupunctuur wel het geval is. Er wordt geen vloeistof in de spieren gebracht. Dry Needling is geen energiebehandeling.

Myofasciale pijn en Triggerpoints

Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van spierpijn. Iedere spier in het lichaam kan myofasciale pijn veroorzaken. Myofasciale pijn varieert van een zwaar, drukkend of zeurend gevoel tot doofheid of tintelingen en kan soms heftig en stekend zijn.

Myofasciale pijn vaak niet herkend

Vaak kan de arts of specialist geen oorzaak vinden. Radiologisch onderzoek en bloedonderzoek brengen geen ziekten aan het licht. Myofasciale pijn wordt door de meeste artsen niet herkend en niet als zodanig behandeld.

Het herkennen van myofasciale pijn

Myofasciale pijn is een pijn die afkomstig is van de spieren en de spiervliezen (fascia). Klachten van het bewegingsapparaat, met uitstralende pijn en spier disfunctie. Dit varieert van een licht, onaangenaam gevoel tot een vervelende pijn, waardoor iemand niet meer kan functioneren.

Myofasciale triggerpoints

Myofasciale pijn wordt veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. De triggerpoints bevinden zich vaak op een andere plaats als waar de pijn gevoeld wordt.

Ieder triggerpoint heeft een eigen uitstralingsgebied

Iedere spier heeft een vast uitstralingsgebied, waar de pijn zich manifesteert. Druk op het triggerpoint geeft vaak de voor de patiënt herkenbare uitstralende pijn.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier, die drukpijn gevoelig zijn. Een spier met een triggerpoint erin is zeer pijnlijk bij rekken. Een triggerpoint bestaat uit kleine verkrampte spiervezels. Meerdere verkrampte spiervezels vormen een triggerpoint.

Opleiding Dry Needling Therapie

Mijn opleiding voor Triggerpoint Therapeut heb ik gevolgd bij Prevenzis. Jan Pattyn was mijn docent, auteur van de boeken Triggerpoints Praktisch en het werkboek voor myofasciale therapie.

Vergoedingen zorgverzekering

Bij lichamelijke klachten wordt Neuromusculaire Therapie (Triggerpoint en Dry Needling) door meerdere zorgverzekeraars vergoed via de alternatieve geneeswijzen, aanvullend pakket. U heeft voor de vergoedingen geen verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Neuromusculaire Therapie

Kijk voor meer info over Neuromusculaire Therapie op www.nmtn.nl

Dry Needling