Shiatsu Ryoho

Drukpunt Massage

Shiatsu Ryoho betekent letterlijk vingerdruk en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd.

Boeddhistische monniken hebben in China de Shiatsu geintroduceerd zoals ik die geeft bij Shiatsu Ryoho Klazienaveen.

In Japan werd de Shiatsu Ryoho Therapie bekend onder de naam anma. Van 1603 tot 1868, het Edo-tijdperk, waren alle artsen in Japan verplicht anma te bestuderen. In het begin van de vorige eeuw gingen anmamasseurs die therapeutisch werkten, de methode Shiatsu Ryoho noemen.

Shiatsu Ryoho manuele therapie

Shiatsu Ryoho is een manuele therapie die bestaat uit het geven van druk (met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen of knieën), rotaties en manipulaties. Dit is belangrijk om slecht functioneren van de inwendige organen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen en te handhaven en ziekten te behandelen.
Shiatsu is te vergelijken met acupunctuur, maar er wordt niet met naalden gewerkt. De achtergrond van shiatsu en acupunctuur ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze. De Shiatsu geneeswijze gaat ervan uit dat je niet de ziekte, maar de zieke persoon moet behandelen. Er wordt vaak gewerkt op energiepunten en energiebanen (meridianen).
Holistische Therapie
Shiatsu is een holistische therapie, lichaam en geest worden als een geheel benaderd. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar er wordt ook rekening gehouden met de achtergrond en levensstijl van de client.

In Europa wordt Shiatsu veel toegepast

Tokujiro Namikoshi ontwikkelde een onderwijsmethode en toepassingsysteem voor Shiatsu. De Japanse ministeries van Onderwijs en Gezondheidszorg hebben de methode en het systeem officieel erkend. Het ministerie van Gezondheidszorg in Japan heeft Shiatsu als volgt gedefinieerd:

“Therapie, die druk met duimen en handpalmen toepast op bepaalde punten van het lichaam, onregelmatigheden corrigeert, gezondheid onderhoudt en verbetert, bijdraagt tot het verlichten van diverse ziekten (diverse pijnen, stress, ontregeldheden in het zenuwstelsel, etc.) en de zelfgenezende werking van het organisme activeert. HEEFT GEEN BIJWERKINGEN.”

Als de mens op een bepaalde plaats van het lichaam verzwakking, stijfheid, tinteling of pijn voelt, zal hij onbewust zijn handen naar de specifieke plek brengen, erover wrijven of erop drukken. Deze instinctieve reactie om ontregeldheden in het lichaam te herstellen zijn van ver voor de geneeskunde zoals wij die vandaag de dag kennen.

Shiatsu Namikoshi

Kobayashi sensei in Brussel mei 2015

Het Japanse woord teate betekent “behandeling”. Het woord teokurebetekent “stadia van volledig controleverlies”. Beide begrippen bevatten het woord te dat “hand” betekent en dit doet vermoeden dat voor de behandelaaren uit de oudheid het gebruik van de handen zeer belangrijk was. Ondanks het verschil in hun toepassing gaan zowel de westerse massage als de oosterse massage Anma uit van het instinctieve gebruik van de handen om te genezen.

Bron: Namikoshi Shiatsu Europa Nederland

Shiatsu Ryoho vergoed door zorgverzekeraar

Shiatsu Ryoho wordt bij lichamelijke klachten door de meeste zorgverzekeraars vergoed via de alternatieve geneeswijzen. Een verwijsbrief van uw huisarts heeft u niet nodig!

Kijk op www.nvst.nl of uw zorgverzekering de Shiatsu Ryoho Therapie vergoedt!

Shiatsu Ryoho